Na trawie śniadanie smakuje najlepiej [ZDJĘCIA]

2019-06-29

Sobotni poranek w Parku Śląskim to przede wszystkim „Śniadanie na trawie”. Tym razem z jogą, pilatesem, Eko-spotkaniem, leżakami i hamakami, zdrowym jedzeniem, słońcem, badmintonem, różami i świetnym towarzystwem.

Sobotnie poranki od początku maja rozpoczynają się w Parku Śląskim w rytmie "Slow Food". Na świeżym powietrzu chrupiąca bagietka, popijana lemoniadą, smakuje wybornie, a najprostsze babeczki są najlepszym deserem na świecie. W towarzystwie szumiących drzew i kwitnących róż zawartość piknikowego koszyka zamieni się w prawdziwą ucztę.

– Do tego właśnie dążymy. Aby ludzie dostrzegali rzeczy, których być może na co dzień nie doceniają – zaznacza Kamila Okoń z Parku Śląskiego, organizatorka „Śniadania na trawie”. – Wakacje to czas odpoczynku. Dzięki temu wydarzeniu stwarzamy do tego dobre warunki bez konieczności dalekiego wyjazdu – dodaje.

Ważną częścią „Śniadań…” są organizowane przez Fundację Park Śląski i finansowane przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Dziś profesor Piotr Skubała z Uniwersytetu Śląskiego poprowadził warsztat „Co nas łączy ze zwierzętami?”. – Zaproponowałem rozmowę o jakże bliskich związkach między ludźmi a zwierzętami, o życiu emocjonalnym, emocjach i moralności u ludzi i zwierząt. A ponadto chętni mogli skorzystać z uczestniczyć w eko-bingo, quizach oraz kontemplacja o naszych starszych braciach – tłumaczy profesor Skubała.

Czytaj również

Our website uses cookies, m.in. for statistical purposes. If you do not want them to be saved on your disk, change the settings of your browser. More on this topic...